CONSULTATION

BOHO X, MIDDLESBROUGH

Middlesbrough Council

Thank you for your comments. This consultation has now closed.

WELCOME

Middlesbrough Council would like to thank you for taking the time to visit our consultation website in respect of the latest exciting proposals in Middlesbrough’s Boho Zone. A new scheme is now proposed at BOHO X and your feedback is sought in respect of all aspects of the proposals.

Boho represents the opportunity to provide one of the best locations in the UK to design, enable, create, and grow new digital opportunities and place Middlesbrough at the heart of the most important and rapidly evolving industry in the world. Focusing around the key pillars of communication, innovation, and sustainability.  Boho will act as a catalyst for social, economic and environmental change within the region. It will nurture the freshest up and coming talent and skills within the digital sector and act as a base for new businesses and industry start-ups.

BACKGROUND

As you will probably be aware, a planning application for a 20-storey mixed-use building was submitted in February 2020. After taking a number of considerations into account, it is no longer the intention to pursue the previous scheme and an alternative scheme is now proposed.

The Boho Zone is located to the immediate north of Middlesbrough train station and is extremely well connected to Middlesbrough town centre and a wide range of shops, services and public transport links. BOHO X will play a critical role and act as an important catalyst in the future development of the wider Boho Masterplan, building upon the excellent progress that has already been made.

The new Boho X proposals are to be spacious and modern, delivering all of the critical aspects of the previous scheme and the new application site to be located is bordered by Gosford Street to the south and Feversham Street to the north.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow

Slider

OUR BUILDING DESIGN

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow

Slider

As an integral part of the wider Boho masterplan, BOHO X with 60,000 square feet grade ‘A’ office space looks to provide a bold frontage to a key site within the Boho zone. A highly legible plan form with a simple programme of spaces provide for a flexible and adaptable internal environment to suit new digital opportunities.

The proposed building wraps around a central atrium providing a dramatic arrival into the building, floor plates are designed to be flexible allowing for the subdivision of the space to provide for multiple occupants or a single user. Orientated around an efficient shared central access and service core to all floors, maximising lettable area and optimising service routes to the floor plates.

A ground floor shared café and workspace are positioned to spill out onto an external sun terrace overlooking an urban orchard providing a high-quality contemporary landscape. The new office block will also have a swimming pool, gym, lecture theatre, rooftop bar/event space and an external terrace, contributing to the positive health and well-being of the building occupants and distinguishing itself as the market leader in office space.

LANDSCAPE AND PUBLIC REALM

The Landscape Strategy for Boho X looks to create an active frontage to the building, with a cohesive public realm continuing to the Albert Street extension, forming a key pedestrian route through the development. The orchard provides an open green space between Boho and adjacent future development plots, with linear rows of tree planting softening the edge of development, as well as providing attenuation for the site.

The landscape works with the levels as they rise toward Feversham Street, with in-situ concrete forms providing low level retaining elements where required. These also form tiered amphitheatre like seating between Boho and the orchard, creating a key area to gather with views back toward the building, as well as across the orchard. The transition between Boho and the surrounding key routes such as Gosford and South Street provides opportunity to enhance the strong linear street pattern with a series of rain gardens and street trees, enhancing these key vistas as they tie into the wider masterplan.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow

Slider

HAVE YOUR SAY

Thank you for your comments. This consultation has now closed

Start typing and press Enter to search